Vetzuren: Linolzuur / omega 6
Linolzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur (Omega 6). Het is een essentieel vetzuur (wat betekent dat het lichaam het niet kan produceren).
Omega 6 en effecten op en in het menselijk lichaam
− Ondersteunt de doorbloeding
− Bevordert een lagere bloeddruk.
− Stimuleert het metabolisme
− Endocriene regulering
− Het verouderingsproces vertragen
− Het helpt om het cholesterolgehalte te verlagen
Belangrijk bij omega 6
Het is zeer belangrijk dat het evenwicht tussen omega 6 en omega 3 juist is. Wanneer het omega 6-gehalte (linolzuur) in verhouding tot omega 3 te hoog is, kan linolzuur een ontstekingsbevorderende werking hebben. De juiste verhouding linolzuur; omega 3 = 4:1. De verhouding in de meeste van onze voedingsmiddelen varieert van 10:1 tot 30:1. Om de gezondheid te verbeteren is het belangrijk de consumptie van linolzuur (vooral in zonnebloemolie en maïsolie) te beperken.
Aanbevolen levensstijl
− Eet alleen biologisch voedsel
− Eet fruit en groenten
− Eet grasgevoerd vlees
Aanbevolen voedingsmiddelen
Voeding die alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevat:
− Vlaszaden
− Chia Zaden
− Vis (zalm)
− Walnoten
− Stevige Tofu
− Schelpdieren (Oesters)
− Canola Olie
− Marinebonen
− Spruitjes
− Avocado's
Te vermijden voedingsmiddelen
− Verwerkte voedingsmiddelen
− Plantaardige oliën
− Likdoorns
− Fast Foods
− Stevige tofu
− Saffloerolie
− Cake
− Pindakaas
− Geroosterde Kippendij
− Gepekeld vlees
− Romige soepen
Andere vetzuren:
- Linolzuur (omega 6)
- Gamma-linoleenzuur
- alfa-linoleenzuur (ALA)
- Arachidonzuur
Ga jij aan de slag met je gezondheid?
Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op linolzuur (omega 6) en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.